Island er kjent for sin uberørte natur, ekstremvær, hester, nordlys og varme kilder. Men visste du at det er mer enn 10.000 fossefall på Island? Øya er forutbestemt for fossefall på grunn av smeltende isbreer om sommeren og hyppig snø og regn om høsten og vinteren. Ettersom det er umulig å besøke enda en tredjedel av fossefallene, laget vi en liste over de vakreste og mest berømte du bør besøke når du er på Island.

Fossefall på Nord-Island

Dettifoss-Andreas-Clematide.jpgDettifoss: Dettifoss, løst oversatt som den fallende fossen, ligger på Nord-Island ca. 150km fra Akureyri og er kjent for å være den kraftigeste fossen i Europa. Den er 45meter høy og 100meter bred, den er ikke den peneste men det er imponerende å se 500m3 vann raste ned i dypet per sekund. Massen av vannet som renner ned Dettifoss kommer fras breelven Jökulsá á Fjöllum som spratt ut fra Vatnajökull, den største iskappen i Europa. Interessant faktum; Dettifoss ble vist på kinoer over hele verden i filmene Promotheus (2012) og Oblivion (2013).

Selfoss

 

Selfoss: Selfoss ligger I Jökulsárgljúfur på Nord-Island, bare 1km sør for storesøster Dettifoss. Den er kun 11meter høy men 110meter bred. Selv om den ikke får like mye oppmerksomhet som Dettifoss, er den likevel verdt et besøk. Som Dettifoss kommer vannet fra breelven Jökulsá á Fjöllum, som nevnt ovenfor. Vør forsiktig når du besøker denne kraftigre fossen og pass på glatte steiner. Også: Ikke forveklse fossen med byen Selfoss. ;)

Godafoss

Goðafoss: Goðafoss er fossen til gudene og er kjent for å være en av de vakreste fossene på Island. Den er 12meter høy og 30meter bred, den ligger også på Nord-Island, nær Mývatn området. I følge en myte fikk den vakre fossen sitt navn fra advokaten Þorgeir Ljósvetningagoð i 999 eller 1000. Þorgeir gjorde kristendommen til den offisielle religionen på Island. Det sies at da han kom tilbake fra det nasjonale islandske parlamentet, kastet han alle sine idoler av norrøne guder i fossen og det var slik den fikk navnet sitt.  

Fossefall på Øst-Island

Folaldafoss-Andreas-Clematide.jpg

Folaldafoss: Folaldafoss er et av de mindre kjente fossene på Øst-Island og du kan besøke den fra Öxi, et fjellovergang mellom Skriðudalur og Berufjörð, som du bare skal kjøre på med et 4x4 kjøretøy. Folaldafoss faller omtrent 16meter dypt ned i elven Berufjarðará. Den er veldig fin å se på og nature rundt er rett og slett fantastisk. 

 Fossefall på Sør-Island

Skogafoss.jpgSkógafoss: Skógafoss (=skog fossen) er en av de største på Island. Den er 60meter høy og 25meter bred, som ligger 150km øst for Reykjavik. Det som gjør det spesielt er at du kan gå trappene ved siden av og nyte fantastisk utsikt over de vakre omgivelsene og selve fossen. På solfylte dager vil du kunne se en fantastisk regnbue, noen ganger til og med to. Du får lett tilgang til fossen en selvkjørende tur langs Ringveien. I følge en myte gjemte den første Viking-nybyggeren i det området, Þrasi Þórólfsson, en skattekiste full av gull i en hull bak fossen. År senere ble den funnet av lokalbefolkningen som fikk bare tak i håndtaket på skattekisten før den forsvant. Det sies at håndtaket ble gitt til en lokal kirke og satt på inngangsdøren. I dag vises det på Skogar-Museet


Seljalandsfoss.jpg

Seljalandsfoss: Seljalandsfoss er et annet vakkert fossefall på Sør-Island som er verdt et besøk hvis du reiser langs Islands berømte rute 1, Ringveien. Den er 60meter høy og du kan til og med gå bak den! Men ikke glem å bruke vanntette klær da du kan bli veldig våt. Igjen vil du kunne se vakre regnbuer her på solfylte dager. Godt å vite: i vinterhalvåret har du kanskje ikke lov å gå bak Seljalandsfoss, da det er for farlig, men ikke ble skuffet fordi det er for ditt eget beste, men det er likevel verdt å gå og se fossen! 

Gullfoss.jpgGullfoss: Gullfoss, den gylne fossen ere n del av den berømte Golden Circle, Island mest populære turisttur, som også tar deg til den aktive Geysir Strokkur og Thingvellir nasjonalpark. Fossen som er lokalisert på sør-island, synker ned 32meter i to etapper, inn i en liten kløft, med vannet fra den kraftige breelva Hvítá. Om sommeren var det ca. 140m3 vann dundrer ned fossen per sekund. Du vil mes sannsynlig kunne å gå nær mektige Gullfoss, men husk alltid å holde deg bak sikkerhets gjerdet og vøre forberedt på å bli våt. Takket Sigríður Tómasdóttir er vi fremdeles I stand til å beundre skjønnheten av Gullfoss I dag. Hun kjempet en jurdisk kamp mot en engelsk forretningsmann på begynnelsen av forrige århundre, som ønsket å bygge et vannkraftverk ved siden av fossen, for å bruke energien fra fossen. Kampen ble så vanskelig at Sigríður truet med å kaste seg ut i fossen hvis byggningen begynte.


Svartifoss.jpgSvartifoss: Svartifoss, den svarte fossener virkelig en av set slag da vannet faller ned I svarte basaltkolonner som ga det navnet. Søylene dannes når lava strømmer fra et vulkanutbrudd og sammentrekningskrefter bygges opp, så når lavaen avkjøles har den en sekskantet form. Den 20meter høye fossen ligger i Skaftafell nasjonalpark på Sør-Island, som tilhører Vatnajökull National Park. Vatnajökull National Park har blitt godkjent som UNESCOs verdensarv siden 2019

Fossefall på Vest-Island

Hraunfossar.jpgHraunfossar: Hraunfossar, lava fossene, fikk navnet sitt fordi de se rut som om de kommer rett ut av Hallmundarhraun-lavafeltet som dannet se etter et utbrudd av en av de subglacial vulkanene I Langjökull. Fossene, som ligger på Vest-Island, i Borgarfjord-distriktet er som en samling av mange små og store bekker som strekker seg over 900meter. Det er også grunnen til at de ser spesielt spektakulære og vakre ut, enda mer fordi vannet i Hraunfossar som renner ut i Hvítá ser turkis eller melkehvit ut. Godt å vite: Hraunfossar ligger i nærheten av en annen fin foss: Barnafoss – barnas foss.

 

dynjandi-waterfall-buehler-buechi.jpgDynjandi: Dynjandi den dundrendefossen, også kjent som Fjallfoss – fjellfallet, er høydepunktet i Vestfjordene, ettersom den ligner en bryllupskake eller brudetog og egentlig er like vakker og unik. For mange mennesker er dette den vakreste fossen på Island og hvorfor den ofte kalles juvelen fra Vestfjordene. Den er 100meter høy, 30meter bred og 60meter bred nederst. Jo nærmere du kommer desto mer majestisk blir den.

Sist men ikke minst viktig: i vinterhalvåret er det ikke sikkert at alle fossefall er tilgjengelige, men hvis du besøker noen av dem, er det en spesiell glede å se dem frosne. Noen av dem fryser aldri ettersom de blir matet av en varm vår. Sørg for å ta med en kamera og på deg regnutstyr slik du blir ikke våt eller fryser når du tar bilder og selvfølgelig alltid være forsitkig, pass på hvor du går, nyt naturen og ha det gøy.

Trenger du inspirasjon til din neste rundreise til Island? Les mer om det her.