Island feirer jul som de fleste vestlige land, med deilig mat, gaver til kjære og familiesamlinger. I motsetning til andre land som har kun en julenisse, er islandske barn heldige, de får nemlig besøk av 13 julenisser (eller jólasveinar) de siste 13 nettene før jul.

Place_for_the_Yule_Lads.jpgJulenissene stammer fra islandsk folklore, men er selvfølgelig veldig levende og friske nisser. På Islandsk heter de jólasveinar og er den islandske multipliserte versjonen av julenissen! Julenissene er som troll som bor på fjellet og kommer til byen en etter en i desember hvert år. Hver nisse har en veldig spesifikk karakteristisk egenskap og vil derfor oppføre seg på en spesielle måte. De 13 brødrene anses å være kjeltringer og navnene deres forklarer deres spesielle oppførsel (se nedenfor).

Brian_Pilkington_14_December_Stufur.jpgDe er barn av Grýla (et fryktelig troll) og Leppalúði (hennes forferdelige ektemann), og islandske barn er redde for dem av grunner som ikke bør diskuteres videre. Deres like skumle kjæledyr, den store svarte julekatten (jólakötturinn), bør også nevnes her. Vi skulle ikke gå i detalj om kattens rolle i trollfamilien, men noen vil si at den ligner Azrael, trollkatten Gargamel fra den veldig kjente tegneserien The Smurfs. Julekatten kan sees i sentrum av Reykjavik hver dag (og natt) i desember. Den er satt opp med 6.500 LED-lys og ser heldigvis heller festlig ut enn skummel.

For å fortsette med tradisjoner, plasserer islandske barn en sko I soveromsvinduet med spenning hver kveld de siste 13 dagene før jul. Hver natt besøker en julenisse og etterlater søtsaker, små gaver eller en råtne potet, avhengig av hvordan barnet oppførte seg dagen før.

Denne tradisjonen har blitt brukt av foreldre gjennom årene og blir i dag ansett som en av de mest vellykkede måtene å være foreldre på, for å sikre at barna legger seg tidlig og oppføre seg bra. Ingen barn vil hoppe ut av sengen sin med spenning neste morgen, bare for å finne en råtten potet i skoen, på grunn av dårlig oppførsel dagen før. Med alle de kalde, lange og mørke dagene i desember og melankolien som følger med, sier der seg selv at dette spesielle foreldre-trikset er sårt tiltrengt. Heldigvis er vinteren sesongen med de vakre nordlysene og islendinger er heldige nok til å se det spektakulære fenomenet på himmelen nå og da, så de lange nettene er bare halvparten så ille.

De 13 Julenissene er:

Brian_Pilkington_17_December_Askasleikir.jpgStekkjarstaur (Liker å erte sauer og har treben),
Giljagaur (Like å stjele melk),
Stúfur (Er den korteste og liker å spise kakeskorper fra stjålne panner),
Þvörusleikir (Stjeler og slikker alle treskjeer han kan få tak i),
Pottaskefill (Stjeler mat rester fra kasseroller),
Askasleikir (Gjemmer seg under sengen og slikker alle boller han kan finne),
Hurðaskellir (Liker å vekke barn med å smelle dører),
Skyrgámur (Elsker skyr),
Bjúgnakrækir (Gjemmer seg under take og stjeler pølser),
Gluggagægir (Ser gjennom vinduer for noe å stjele),
Gáttaþefur (Lukter etter Laufabrauð eller «blad-brød»),
Ketkrókur (Stjeler kjøtt med kroken sin),
Kertasníkir (Stjeler stearinlys fra barna).