Om du har tenkt å reise til Island med bil, vil vi gjerne hjelpe deg med planleggingen. Kjøring på Island kan være vanskelig, avhengig av sesong og mange andre ting.

Informasjon om kjøring på Island

Først av alt, det er en fantastik idea å utforske Island med bil fordi da er du ikke avhengig av andre. Har du egen bil da kan du selv bestemmehvor mye tid du vil bruke på hver destinasjon. Da er du ikke avhengig av andre, slik man ofte kan bli om man reiser med større grupper.

Vi anbefaler å kjøre den kjente rundturen om Route 1, Den Islandske ringveien. Denne ruten inkluderer Gylne sirkelen og mange andre desteinasjoner verdt å se (for eksempel The Arctic Coast Way). Vi har prøvd så godt vi kan å samle det aller viktigeste informasjonen her, til å gi deg nyttige råd.

road-trip-winter-storm1.jpgVi kan starte med nettsider du burde sjekke før du starter ditt eventyr på Island:

• http://www.drive.is/ (Generell Informasjon om kjøring på Island)
• http://www.safetravel.is/ (Nettside med varsler og advarsler)
• http://www.en.vedur.is/ (Værmelding)
• http://www.road.is/ (vei tilstand og stengninger o.fl.)

På Island anbefaler vi at du har 4x4 kjøretøy, spesielt om vinteren. Dette er veldig viktig fordi man ofte må kjøre på løs grusvei, og på vinteren kan det være svært glatt.

Før vi går over detaljer da er den viktigeste regelen av alle, angående det å kjøre på Island:

ALDRI kjøre off road! Det er forbudt på Island å kjøre utenfor markete veier. Gjør du dette er det veldig lett å komme oppi farlige situasjoner. Du må heller aldri stoppe midt i veien for å ta bilder, vi vet at det frister. Kjør alltid inn til siden.

Den generelle fartsgrensen på Island er:

• 50km/h ( i nabolagene)
• 80km/h (på løs grus)
• 90km/h (på Asfalt)

Til trøss for maksimal farstgrensen, husk å kjør sakte på grusveier og tilpass din kjørestil til veien og område. Det er ikke alltid at maksimal fartsgrensen er den riktige farten. Men hvis du bruker sunn fornuft, vil alt gå fint!
 

Reise tips for kjøring på Islandske fjellveier

4x4-vehicle-road-sign.jpgHvis du vil besøke Islands ubebodde høyland, må du kjøre på veier som blir kallede for F-veier eller fjellveier (F – står får Fjallið, som betyr fjellet på islandsk) som kan være veldig vanskelig å kjøre på. Det er kun lov å kjøre på disse veiene med 4x4 kjøretøy, derfor er F-et god indikator for det også. På disse veiene er det ofte store hull, løst grus, stein, sau eller ødelagte veier på grunn av vann eller trafikk. Noen av veien ser ikke ut som veier i dete hele tatt men mer som fjellspor. Det kan skje at du må kjøre over en elv, da er det viktig å kjøre sakte. Om du trenger det, husk at forsikringene på utleiebilen dekker ikke vann skader på grunn av kjøring over en elv.

Det er også smart at installere sikkerhets app i perioden du er på Island. Det kan være veldig nyttig i tilfelle du blir sittende fast et sted og trenger hjelp. Vi anbefaler å sende dine reiseplaner til Safe Travel, til å være på densikre siden.

Før du starter din biltur på det islandkse høylandet vær sikker på å sjekke at vegene er åpen så du slipper ubehagelige overraskelser. F-veier er vanligvis åpne mellom Juni og September.

Andre ting du bør tenke om:

• Avstand mellom Bensin stasjoner er ofte langt så vær sikker på tanken er full.
Gjør reservasjoner om du vil overnatte på et av høylands hotellene.
• Vær veldig forsiktig når du må kjøre over en elv, spesiellet isbreds-elv. De kan endre seg veldig fort og de er veldig farlig.
Minimal alder fo å leie bil på island er 20 år, Avhenging av firmaer, For minibuss er det 23 år.
• Når du kommer til enveis bru på Island kjør sakte og hvis sjåføren fra motsatt retning er nærmere må du stoppe og la han kjøre først over brua

Kjøring på Island om vinteren

Som nevnt ovenfor er f-veiene stengte over vinter månedene, oktober til april/mai. Det er på grunn av snø og is, snøskred, oversvømmelse og sterk vind. Men det er selvsagt mulig å kjøre på andre veier og nyte Islands skjønnhet og da spesielt nordlysene.

Det som fleste undervurderer når de reiser til Island er været og hvor fort det kan endre seg. Så hvis du havner i farlig situasjon da er det best å bli hvor du er i stedet for å prøve å kjøre videre. Været kan plutselig bli bedre.

Generelt sett, det er alltid en god ide å holde trygg avstand til neste bil når det er is på veien, fordi man vet aldri hvordan andre reagerer i visse situasjoner. Også ikke undervurdere vinden, den kan også ødelegge bilen. Vær forsiktig når du åpner bildørene.

Og sist men ikke minst viktig, bruk varme klær!

Om du har noen spørsmål håper vi at denne videoen svarer på resterende spørsmålene. Ha en super fin tur til Island!