Øyen av ild og is

Island er en vulkansk øy som ble dannet for "bare" 16 millioner år siden, noe som gjør den til et av Europas yngste geologiske områder. Island er langt nok nord til å være delvis dekket av tusenvis av år gamle isbreer og på grunn av underjodiske krefter har Island voldsomme vulkanutbrudd. Denne kombinasjonen gjør at Islands natur er helt unik fra resten av verden, og det må bare oppleves! Om du bryr deg om naturen på Island, like mye og oss, kan du lese om bærekraftig reise på vår nettside.

En av de siste eventyrene

Landskapet er unikt med kjempestore fjorder, imponerende fosser, boblende geysirer, gigantiske isbreer og et øde høyland som minner om et månelandskap.

Island i tall

103.000 km² samlet areal 1.339 km Kystvei 336.000 Innbyggere

Landet har et samlet areal på 103.000 kvadratkilometer, som tilsvarer nesten en tredjedel av det norske fastlandet i størrelse.  Island måler ca 300 km fra nord til sør, ca 500 km fra vest til øst, og øya har en kystlinje på ca 6000 km.  Av de 336.000 innbyggerne bor omtrent to tredjedeler i Reykjavik og omegn.  Keflavik internasjonale flyplass ligger på Reykjanes-halvøya, ca 45 km fra hovedstaden.  Litt over 10 % av landet er dekket av isbreer og 60 % er ubebodd høyland og ørkener.  Langs kystlinjen ligger den sammenhengende ringveien "Ringvei nr 1" som er omtrent 1550 km lang (uten vestfjordene – halvøyen i nord-vest) og fører deg til mange kjente og vakre severdigheter.

 

Ankomst

Island har vært medlem av Schengen-avtalen siden 2001 og norske statsborgere trenger derfor ikke visum eller annen tillatelse for å reise til Island. Det anbefales likevel å alltid ha med pass som legitimasjon. For mer informasjon om visum og regler for reisende med annen statsborgerskap, kan du gå inn på nettsiden til Utlendingsdirektoratet. Husk at passet må være gyldig minst 3 måneder etter at du har kommet hjem. Du kan ta med deg 20kg med innsjekket baggasje per person på din flyvning til Island (med mindre noe annet blir pressisert). Nødnummeret på Island er 112, altså likt som i Norge. Husk å hold deg oppdatert på veien foran deg dersom du leier bil. Det hender at enkelte veier er stengt på grunn av sterk vind, eller lignende.

Klima og klær

Island påvirkes kraftig av Golfstrømmen og har derfor et relativt moderat maritimt klima med kjølige sommere og varme vintere. Gjennomsnittstemperaturen på Island om vinteren er mellom -5°C og +5°C og om sommeren er det +10°C og 15°C.

Island har fantastiske opplevelser hele året, derfor kan du velge selv når det passer deg best og etter hva du ønsker å oppleve, for eksempel nordlys. Den beste sesongen som har mest komfortable temperaturer og lange dager er fra mai til september. Veiene på høylandet er vanligvis åpne fra midten av juni til midten av september. Den mest fargerike perioden med tanke på naturen er fra midten av august til tidlig oktober. Når høstensesongen står for dør blir nettene lange og nettene er klare og kalde. Er du heldig kan du se nordlys fra Reykjavik, men vi anbefaler å reise ut et sted hvor det ikke er lysforurensning. Se våre nordlysutflukter her og her. Dersom du foretrekker å reise på vinteren er det beste å reise mellom desember og mars.

Det er essensielt at du klær deg riktig etter værforholdene på din reise til Island. Du bør forberede deg på all slags vær. Vi har laget en pakkeliste du kan se her.

Tollregler

Island har strenge regler for hva som er lov å ta med inn i landet.  Skal du ha med deg våpen, medikamenter, ulike matvarer, alkohol, tobakk, fiskeutstyr, saler eller annet hesteutstyr, planter eller levende dyr må du sjekke reglene i forkant.  Dette kan du lese mer om på vår ankomst side.
 

Språk

Det nasjonale språket er islandsk.  Skriftlig islandsk har ikke endret seg mye fra det norrøne skriftspråket og islendinger kan uten større problemer lese de gamle sagaene. Derimot har uttalelsen endret seg så mye at en islending fra 1200-tallet og en fra 1900-tallet trolig ville ha store problemer med å forstå hverandre. Islandsk har ikke store dialektforskjeller, men enkelte regionale småvariasjoner finnes. Alle islendinger lærer dansk, svensk eller norsk i barneskolen og snakker og forstår "skandinavisk". De fleste behersker også engelsk.

Valuta

Den islandske valutaen er islandsk krone (ISK).  Vi anbefaler at du bruker en valutakalkulator for å til enhver tid være oppdatert på gjeldende kurs. Valutakalkulator

Mobiltelefoner

De fleste mobiltelefoner kan brukes forutsatt at internasjonal oppkobling er mulig. Vi gjør oppmerksom på at oppe i høylandet kan det være vanskelig med kontakt. Man kan kjøpe Siminn eller Vodaphone GSM-kort på bensinstasjoner. De to leverandørene dekker store deler av øya, og alle tettsteder med minimum 200 innbyggere. 

Åpningstider

Banker holder åpent hverdager kl. 10.00 - 16.00. Minibanker finnes i alle byer og større tettsteder. Butikkene har som regel åpent hverdager kl. 10.00 - 18.00 og lørdager 10.00 - 14.00. Noen souvenirbutikker har også åpent søndager. De to største kjøpesentrene i Reykjavik Kringlan og Smáralind har utvidet åpningstider på torsdager (til kl. 21.00) og åpent til kl. 18.00 på lørdager.

Offentlig Transport

Der er gode busforbindelser til de bebodde områder i Island. Hovedstaden Reykjavik har også et fremragende bybusnett. Det er ikke noen jernbane på Island, men det er flyruter mellem Reykjavik (Innenrikslufthavnen som ligger ca. 3 km fra Reykjavik sentrum) og de fleste større byer i Island, bl.a. Höfn, Egilsstadir, Akureyri og fjordene i vest. Den internationale lufthavn heter Keflavik og ligger ca. 45 km fra Reykjavik.

Vulkanen Eyjafjallajökull

Det er sikkert mange som har friskt i minne da vulkanen og isbreen Eyjafjallajökull hadde utbrudd i 2010. På grunn av den store askeskyen som drev østover måtte store deler av luftrommet over Europa stenges. Til tross for at utbruddet fant sted bare noen kilometer fra boligområder kom ingen mennesker til skade. 700 mennesker og alle gårdsdyr i området ble evakuert pga. faren for flom og aske. Islandske vitenskapsfolk følger nøye med vulkanen på øya og holder myndighetene informert slik at alle kan føle seg trygge til enhver tid.