Island

På Island kan du få oppleve en hel rekke ulike naturfenomener du ikke finner noen andre steder. Det er øyas tynne jordskorpe, høye vulkanske aktivitet og det faktum at øya ligger i veien for Golfstrømmen som gjør den helt unik. De to første mennene som etablerte seg på øya var Ingolfur og Hjörleifur. De to ankom øya i år 874. Hjörleifur ble drept av slavene sine, mens Ingolfur og hans kone forble. De etablerte seg i Reykjavik, som nå er Islands største by og hovedstad.

Reykjavik

Reykjavik er verdens nordligste hovedstad av en suveren stat, og har de siste tiårene blitt et veldig populært reisemål for eventyrlystne turister. Reykjavik ligger i den sør-vestlige delen av Island. Det bor omlag 123,300 mennesker i selve hovedstaden og 216,940 i hovedstadsområdet. Reykjavik er Islands kulturelle, økonomiske og politiske knutepunkt og en svært viktig del av historien til landet.

Reykjavik

Hallgrimskirkja

Denne futuristiske bygningen i midten av Reykjavik sentrum kan man se fra lang avstand. Hallgrimskirken gjenspeiler basalt søylene man finner i sørlige deler av Island. Tårnet er 73 meter høyt og fra toppen er det fantastisk utsikt over hele byen. Kirken har sitt navn fra Hallgrímur Pétrusson, en prest som levde på Island på 1600-tallet. En statue av Leif Eriksson, som oppdaget det Amerikanske kontinentet lenge før Christopher Kolumbus (ca. 500år tidligere), er reist midt på plassen foran kirken.

Kolaportið

Hver helg i Tryggvagata finner du et loppemarked på baksiden av havnehusene (Hafnarhús). Både lokale og turister kommer til loppemarkedet for å finne noen bortgjemte skatter som antikviteter, bøker, suvernirer og andre rariteter og nye et bredt spekter av kulinariske opplevelser.

Laugardalur

Hvem som helst som ønsker å være aktiv på sin reise til Reykjavik bør besøke Laugardalur. Her finner du det største geotermiske svømmebassenget under åpen himmel, og er definitivt verdt et besøk. Her finner du også en botanisk hage og en dyrepark.

Tjörnin

Gjennom hele året, møtes islendingene hverandre ved Tjörnin (norsk: Tjern). Det er i nærheten av stortinget. Dette område er et beroliggende område med et variert fugleliv. Her i fra kan du se den nye rådhuset, universitet og katedralen i Reykjavik.

Harpa

Det nybygde (2011) konserthuset Harpa ligger rett ved havet og er et arkitektonisk høydepunkt. Her kan du se mange arrangementer som orkester og opera. På grunn av dets opplyste fasaden av glass og metall vil aldri se lik ut og er alltid et fascinerende syn, men husk å også besøk innsiden av denne bygningen siden den er imponerende innvendig også.

Adalstræti

Den eldste gaten i Reykjavik er plasser ved Ingolfstorg og definerer veien fra Ingolf Arnasons eiendom til havet. Hus nummer 10 er en sjeldenhet og er en av få trehus i Reykjavik. Siden storbrannen i 1915 ble trehusbebyggelse ulovlig. Herr Skúlli Magnússon bodde også i denne gaten, han anses som å være moderne Reykjaviks skaper.

Island ProTravel Bilde

Stortinget

Austurvöllur er et populært sted for både lokalbefolkningen og turister. Statuen av Jon Sigurdssons er reist her. Jon spilte en stor rolle i den islandske uavhengighetsbevegelsen i 1800-tallet. Basaltbygningen til det islandsk parlament ble bygget i 1881. Reykjaviks lutherske katedral ligger i nærheten av parlamentet.

Museer i Reykjavik

Islands nasjonalmuseum fokuserer på landets kultur og historie - det er et "must-do" for hver og en som er interessert i vikingenes fortid. Saga-museet er et flott komplement og viser de 17 viktigste historiske hendelsene på en svært attraktiv og levende måte. Et annet interessant, men også morsomt museum er phallus-museet. Alle kunstelskere vil bli fornøyd med et besøk på nasjonalgalleriet. Islandske kunstnere som Ásgrímur Jónsson og Jón Stefansson finner du her. Vulkanhuset åpnet i 2011 og gir all nødvendig informasjon om dannelsen av øya Surtsey og utbruddet av Eyjafjallajökull. Utendørsmuseet Árbæjarsafn, som ligger utenfor sentrum, viser på autentisk vis hvordan Island var før i tiden. Det inkluderer også en kirke med en typisk torvtak.

Sør-Vest og Reykjanes

Den Blå lagune

Den blå lagunen er en av de mest besøkte severdighetene på Island. Det ligger i Grindavik, bare noen få minutter fra Keflavik flyplass. Den 38°Celsius-innsjøen ligger blant lava-feltene, og er drevet av det nærliggende geotermiske kraftverket Svartsengi. Det turkisblå vannet har et relativt høyt innhold av mineral og silisiumsyre og skal ha helbredende krefter. I tillegg kan du bestille og drikke cocktailer rett i vannet. Men hvis du planlegger å besøke dette magiske badet, bør du kjøpe billetter på forhånd. Send oss en forespørsel her.

 

Den Gylne Sirkel

Den Gylne Sirkel er en av de mest populære dagsturene fra Reykjavik eller Sør-Island. Det inkluderer nasjonalparken Thingvellir, geyserområdet og fossen Gullfoss. Denne utflukten er et "must-do" for alle som besøker Island. For mer informasjon klikk her.

Krísuvík

Det geotermiske området Krisuvik på sørsiden av Reykjanes-halvøya er også verdt å se. Utallige kokende gjørmehull, solfatara og fumarol kan ses i dette 10 kvadratmeter store området som oppsto fra et jordskjelv. Spesielt vakkert er de forskjellige fargene bakken har som ble dannet av sedimenter ved utbruddene.

Hafnarfjörður

Tidligere har Hafnafjördur vært en viktig havneby og ligger bare 10 km sør for Reykjavik. Du kan enten nyte dagen i Hafnarfjördur mens du ser på fiskerne som tar inn sin daglige fangst eller står på Hamarinnsklippen og nyter utsikten. I de siste årene har Hafnafjördur blitt en kunstnerkoloni.

Geysir-området

De spektakulære geysirene er noe som må oppleves. Den store Geysir, er praktisk talt inaktiv siden den siste utbruddet i 2000. Før da eksploderte Geysir 100 meter opp i været. I dag konsentrerer de besøkende seg på den meget aktive geyseren Strokkur som eksploderer hvert 5. til 10. minutt med vannsøyler så høye som 30 meter. I hele området kan du finne mange mindre og større kokende vannpytter. Hvis du vil lære mer om geysirer, se på vår utflukt til Geysir her.

Hveragerdi

Hveragerdi er kjent som "The Green House of Iceland". På grunn av nærmest ubegrenset geotermisk energi i dette området finnes brorparten av økologisk vegetabilsk produksjon her. Salater, agurker, tomater og til og med bananer og prydplanter dyrkes. Steam som stiger fra bakken, kan ses overalt i denne byen. Selv brødet er bakt under bakken - gi den mørke og malte smaken av Hverabrauð en sjans. Ingólfur Arnarson skal være begravd i den nærliggende landsbyen Ingólfsfjall.

Thingvellir Nasjonalpark

Fra et historisk synspunkt er Thingvellir Nasjonalpark en av de mest meningsfulle severdighetene på Island. I år 930 ble Islands allting etablert. Blant imponerende fjelllandskap er det tatt politiske beslutninger, loven ble talt og til og med ekteskap har blitt inngått. Lovene har blitt lest høyt på Lögberg, og i dag er dette stedet merket med flagg. I nasjonalparken finner du også Islands største innsjø, Thingvallarvatn. Et annet høydepunkt i parken er utsikten over Almannagja. Her kan du se påvirkningen av de amerikanske og europeiske platene som går i stykker og skyves fra hverandre. Den mer enn 7 km brede dalen er fantastisk. Like ved kirken Thingvallakirkja og ved bredden av elva Öxará kan du se presidentens nydelige hvite sommerbolig. Siden 2004 er Thingvellir erklært som UNESCOs verdensarv.

Gullfoss

Høydepunktet i Den Gylne Sirkel for de fleste turister er Gullfoss. Det er bare noen få minutters kjøretur unna geyserområdet. Hvítáen faller i to mektige kaskader og faller 32 meter. På grunn av den enorme bevegelsen av vann er du alltid omgitt av en lett sprøytetåke. Når solen skinner, kan du til og med se en regnbue.

Den Gylne Sirkel - Opplev Islands hovedattraksjoner

Les mer her
Den Gylne Sirkel - Opplev Islands hovedattraksjoner

Sør-Island

Vik

Den sørligste delen av Island er definitivt verdt et besøk. Ikke bare kan du se svarte lavastrender, men også utallige fuglekolonier og en nydelig utsikt på Myrdalsjökull. De tre bergnålene til Reynisdrangar er populær å ta bilder av. Ifølge legenden er de tre forstente troll.

Dyrhólaey

Dyrhólaey med sin imponerende buegang ligger vest for Vik. Klippene på Dyrhólaey er 120 meter høye og er et paradis for eiders, arktiske terner, lunde og fulmars. I avlstid i mai og juni er det bare begrenset tilgang til øya. På toppen av kaien kan du finne et fyr og et merke av Islands mest sørlige punkt.

Seljalandsfoss

Seljalandsfoss er en av de mest fascinerende fossene på Island og ligger også i Sør. Har du noen gang hatt sjansen til å gå bak en foss? Her kan du det, men ikke glem regntøy hvis du vil gå bak 60 meter høye fossen - du kommer til å bli litt våt.

Skógar og Skogafoss

Ved foten av Eyjafjallajökull, som hadde vulkanutbrudd i 2010, ligger det beroliggende stedet Skógar. Et av de mest populære museene i landet er Skóg bibliotek, et friluft og lokalt museum. På en levende og autentisk måte vises livet på Sør-Island. Vest for den lille landsbyen ligger Skogafoss foss. Her faller isbreelven Fimmvörðuháls 60 meter ned en klippe. Her kan du bevege deg helt opp til fossefallet, om du er tøff nok.

Vestmannaeyjar

Vestmannaeyjar ligger ca 10 km utenfor kysten. Totalt er det 15 øyer og utallige klipper. Vestmannaeyjar er det viktigste avlsstedet for lundefugl. I 1963 ble den yngste øya Surtsey dannet av vulkansk aktivitet. 10 år senere kom et overraskende vulkanutbrudd. Umiddelbart flyktet innbyggerne på hovedøya, Heimaey. Rundt 400 hus ble begravet under lavmassene og asken. Hvis du er interessert i å motta mer informasjon om dette arrangementet, må du besøke vulkanmuseet Eldheimar. Sjekk ut vår utflukt til sør-Island her.

Thorsmörk

Dalen Thorsmörk ligger mellom Eyjafjallajökull og Myrdalsjökull. De utallige elvene, som dominerer naturen, er virkelig en uforglemmelig opplevelse. Krossá-elven deler området. Den nordlige delen overbeviser med sin rike vegetasjon, mens den sørlige delen, også kalt Godaland, er mye grovere og overrasker med sine bemerkelsesverdige bergformasjoner. Det er rikelig med turstier som krysse dalen. Noen av dem fører til høylandet og Landmannalaugar, mens andre fører via Fivevörduhals passasjen til Skogar. Hvis du vil kjøre til og i Thorsmörk er en 4x4-kjøretøy obligatorisk. Om sommeren kan turister ta lokalbussen til isbreen. Lei en egnet campingvogn for å kjøre rundt her på egenhånd.

Øst-Island

Øst Fjordene

De såkalte østfjordene er ganske smale og ligger mellom Borgarfjördur Eystri og Berufsfjördur. Kjøring langs de naturskjønne veiene og fotogene fiskeværene er sterkt anbefalt, men også vandring langs fjerntliggende fjellstier er ikke av mindre interesse.

Vatnajökull Nasjonalpark

Europas største nasjonalpark måler 14.200 kvadratkilometer, som representerer rundt en åttendedel av landmassene på Island. Også Skaftafell nasjonalpark og den tidligere nasjonalparken Jökulsargljufur tilhører Vatnajökull nasjonalpark.

Skaftafell

Siden 2008 tilhører Skaftafell nasjonalpark den større Vatnajökull nasjonalpark. Et besøk er sterkt anbefalt. Det er et perfekt sted å ikke bare oppleve isbreer, men også å se det mye varierte landskapet med skog og myr.

Isbrelagunen Jökulsarlon

En av Islands mest spektakulære severdigheter er Jökulsarlon. Der kan du se store isfjell fra Breidamerkurjökull som flyter på sjøen. En båttur lønner seg her, ettersom du ikke bare får fantastiske bilder av den over 1000 år gamle isen, men får også se noen flekker av James Bond-filmen "Die another day" som ble filmet her.

Island ProTravel Bilde

Nord-Island

Dettifoss

Den mektigste fossen i Europa produserer rundt 193m³ vann per sekund til en omtrentlig 45m høyt fall. Fossen lager en tykk tåke og den høye lyden er forbløffende. Virkelig imponerende.

Ásbyrgi

Dalen er ofte referert til som "Grand Canyon of Iceland". På bunnen av dalen finner du en sjeldenhet - en blandeskog. Med en lengde på 3,5 km og en bredde på 1 km tilbyr dalen en imponerende utsikt. Formen på dalen er også veldig bemerkelsesverdig - det ser ut som en hestesko. Ifølge legenden stammer den fra Odins hest.

Dimmuborgir

Dimmuborgirs bizarre formasjoner kalles "Døren til helvete". Du finner dem nord for innsjøen Myvatn. Formentlig er disse restene av dampkanaler, som har blitt dannet i en lavasjø. Rikelig turstier følger gjennom hele Dimmuborgir.

Godafoss

Godafoss er en av de mest populære fossene på Island. Kaskaden måler bare 12 meter, men den hesteskoformede dalen gjør denne fossen spesiell. Navnet Godafoss ble gitt av samfunnets talere i år 1000. Takket være at islendingene godtok kristendommen som deres statsreligion, kastet han bilder av de hedenske gudene inn i vannmassene på akkurat dette stedet.

Glaumbaer

Torvhusene i Glaumbaer er et annet svært populært sted å ta bilder av vakker natur. I Skagafjördur-museet kan du observere husets typiske turfkonstruksjon. 9 av 13 bygninger er forbundet med en 20 m lang midtgang.

Hverarönd

Hverarönd er navnet på høytemperaturområdet ved fjellkjeden Namaskard. Området er preget av mye kokende gjørmehull og varme kilder. Den mineralbærende dampen og mudderet har laget vakker og lekent fargespekter på bakken. Et besøk er sterkt anbefalt, men du må love å aldri forlate stien. Det kan være det siste du gjør.

Husavik

Husavik er sentrum for hvalfangst på nord-Island. Det finnes en 99% prosent sjanse til å se pukkelhvaler, minkehvaler eller delfiner. Den lille, men vakre byen ligger rett ved den fantastiske Skjalfandi-bukten.

Myvatn

Myvatn betyr Myggvannet. Om sommeren er det tusenvis på tusenvis av mygg her. På det meste er sjøen bare 5 meter dyp og oppvarmer derfor veldig raskt. Dette medfører en kontinuerlig økning av disse insektene. Innsjøen ble dannet av lava som forhindret en drenering av vannet. I dag er det mange øyer og fugler i sjøen. Området er veldig populært blant fugleelskere, da du finner rundt 16 forskjellige typer ender her.

Skutusstadir

På den ene siden av innsjøen er det mange pseudokratere samlet på rekke. Disse runde toppene/boblene ble dannet av lava som rant over den frodige gunden rundt innsjøen. Under lavaen samlet det seg damp som sprengte disse "boblene". Det er det som har sørget for at de ser ut som de ser ut i dag.

 

 

Vestfjordene

Vigur

Vigur er en liten øy øst for Isafjördur. Det teller bare fem innbyggere, men utallige fugler om sommeren. Du kan observere lunde, arktiske terner og eider i sitt naturlige miljø. I tillegg ligger den eneste eksisterende vindmølleparken på Island på denne lille øya.

Hornstrandir

Dette naturreservatet teller mot de vakreste stedene i Island. Dette er ekte natur rik på fargerike blomster og grønne enger. Men også de forlatte husene, driv-ved på stranden og den uendelige bredden av havet, vil imponere deg. Dette området byr på utallige muligheter for fotturer med omfattende turstier.

Hrafnseyri

Hrafnseyri er en ubetydelig gammel gård med en meningsfylt historie. Islendingen Jon Sigurdsson som sloss for islands uavhengighet ble født her. I dag viser Hrafnseyri frem et minnesmerke med en fullskala kopi av gården, en kirke og et museum.

Dynjandi Fossefall

En av de vakreste og mest imponerende fossefallene ligger i Vestfjorden - Dynjandi-fossen (Norsk: Torden). Den består av seks forskjellige fossefall og er vifteformet. Med sin høyde på 100m og dens bredde på 60m er det en fantastisk naturlig skjønnhet.

Latrabjarg fugleklipper

Disse klippene er bare imponerende. Ikke bare er de det mest vestlige punktene til Island, men også Europa. De er også den lengste (14 km) og eldste (13-14 Mio. år) fjellformasjonen av Island. På høyeste punktet måler klippene 441meter. Om sommeren er tusenvis av sjøfugler ved Latrabjarg, og derfor er det den største sjøfuglkolonien på den nordlige halvkule.

 

Vest-Island

Snaefellsnes Peninsula

Snaefellsnes halvøya kalles også "Island i et nøtteskall" på grunn av sitt naturskjønne mangfold. Du får se ikke bare dramatiske fjellformasjoner, men også et imponerende isbreenlandskap og imponerende lavafelt. Sjekk ut vår ridetur på Snæfellsnes her.

Arnarstapi

Arnarstapi er en liten fiskerlandsby rett foran fjellet Stapafell. Her får du se utallige huler og bemerkelsesverdige basaltkolonner og fuglekolonier. Det er også populært for å være en landsby av poeter og sagaer. En ekstern attraksjon er Gatklettur, en stein med et hull i midten, der vannet spruter gjennom på stormfulle dager.

Snaefellsjökull

Denne 1,410 meter høye isbreen skal være en av de vakreste og mest aktive vulkanene i landet. Men bare vulkanens topp er delvis islet. Ved godt vær har du en fantastisk utsikt over Hellissandur og Breidafjördur-bukten; Kanskje kan du til og med se Vestfjorden. Denne breen er også veldig attraktiv i litteraturen - den er avbildet som inngangen til "midtpunktet av jorden" i Jules Verne eponymous roman.

Reykholt

Dette lille jordstykket er blant det viktigste historiske og kulturelle stedene i Island. Landsbyen har forpliktet seg til etterforskning og intervensjon av Snorri Sturlusons livsarbeid - middelalderens mest kraftfulle og populære mann. Han forfattet utallige skrifter med fokus på historie og litteratur.

Deildartunguhver

I den vestlige delen av Island finner du landets største varmtvannskilde som produserer 180 liter kokende varmt vann per sekund. I tillegg er det en ekte sjeldenhet som ikke finnes andre steder i Island - en spesiell type hjort.

Hraunfossar og Barnafoss

Lavafossefallet Hraunfossar presenterer en fantastisk naturopplevelse. Det krystallklare vannet overløper fra lavastene til et stort antall fossefall. Dette spillet av farger er et fantastisk skue. Barnafoss ligger rett over Hraunfossar og er ikke mindre imponerende. Denne elven tømmes over et par stadier. Det fikk navnet sitt fra en tragedie i gamledager. Ifølge legenden falt det to sønner av en enke inn i den raske elven.