Selv om den siste sesongen av Game of Thrones sannsynligvis har blitt sett av alle fans på kort tid og showet har fått sin legendariske status for en stund siden er det en kontinuerlig interesse for å besøke filmplasseringer av det folk kaller den beste (fantasi) TV-serien gjennom tidene.

Mange kamper og til og med en berømt romantisk scene har blitt skutt på Island, noe som er en annen stor grunn til å besøke landet med is og ild. På grunn av den økte interessen for islandske severdigheter som har vært en del av GoT, kaller islendinger økningen i besøkstall for "Game of Thrones effekt".

Før vi begynner å gå i detalj om hvilke steder er værdt å besøke, her er en liste over alle skyteplasser (i alfabetisk rekkefølge), siden det er for mange til å snakke om hver enkelt i detalj:

• Dimmuborgir
• Fjaðrárgljúfur Canyon
• Gjáin (Þjórsárdalur Valley)
• Grjótagjá
• Hengilssvæðið
• Höfðabrekkuheiði & Mýrdalsjökull Glacier
• Höfði
• Hverir
• Kirkjufell
• Reynisfjara Beach, near Vik
• Skógafoss
• Svínafellsjökull
• Þingvellir National Park
• Þjórsárdalur Valley
• Þórsmörk & Stakkholtsgjá
• Þórufoss

Grjotagja.jpgIkke alle disse stedene er enkelt å få tilgang til, så vi valgte noen for deg som ikke er vanskelig å finne og som vanligvis er åpne for publikum. Så for å komme i gang får vi se nærmere på Nord-Island, der en av de mest romantiske og kjente scenene i serien ble filmet i Grjótagjá (s.3, ep. 5 kissed by fire). Grjótagjá er en hule som er dannet av lava, der Jon Snow og kjæresten Ygritte tar et bad.

Det skal sies at bare en del av scenen faktisk ble filmet i Grjótagjá, ettersom dampen som stiger opp fra det varme vannet gjorde det vanskelig å filme. Det er faktisk ikke tillat (og ikke veldig smart) å bade der inne likevel, da temperaturen på det krystallklare vannet gikk opp til 46°C, på grunn av geologisk aktivitet mellom 1975 og 1984. Fram til 1970-tallet var Grjótagjá et populært badested. På begynnelsen av 1700-tallet bodde fredløsen Jón Markússon i hulen og brukte den til bading. Hvis du vil besøke den, er det enkelt å finne og få tilgang til, ettersom det er et parkeringsområde rett ved siden av.

Noen andre store og berømte scener, som ble vist I showet, er de som skutt er i Dimmuborgir, et lavafelt nær Myvatn. Dimmuborgir kan oversettes som "den mørke byen". Den ene scenen fant sted i sesong 3 da Mance Rayder og villene satte opp leiren sin der. De filmet kulissene om vinteren når det var mye snø og temperaturene hadde falt til -11°C.

Dimmuborgir.jpgEt annet sted hvor den vill leiren ble filmet i Nord er Höfði (Fortsatt episode 3). Det er også i nærheten av Myvatn og du kan gå dit for en vandring eller fjelltur. (Men ikke glem å bruke fjellsko eller tursko).

I episode 5 av samme sesong ble Dimmuborgir en slagmark, da Lord Commander Mormont og Sam Tarly ble angrepet av White Walkers, og ygritte stjeler Jon Snow sitt sverd. Det er absolutt verdt et besøk og i tilfelle du ikke visste det, bor den islandske versjonen av julenissen, nemlig de islandske Yule Lads i Dimmuborgir og kan sees på vinteren. ;-) Dessuten sies de at de bisarre steinformasjonene er troll som ble til stein ved soloppgang, etter at de har hatt en feiring som varte hele natten.

0029-trips-thingvellir-winter.jpgVi forlater nord nå og fortsetter med Vesten. Et av de mest gjenkennelige stedene her som dukket opp i sesong 4 er Thingvellir nasjonalpark, nordøst for Reykjavik, Islands hovedstad. Det er en del av Golden Circle på Island og absolutt et must-see når du besøker Island. Den imponerende naturen som brukes som ramme for flere forskjellige Game of Thrones-scener. En som du lett vil kjenne igjen er canyon nær Oxararfoss. Det ble brukt for stedet for Bloody Gate i episode 5 av sesong 4 da Sansa Stark og Littlefinger (aka Petyr Baelish) entrer Bloody Gate (et slott i den vestlige kanten av Vale of Arryn) Arya and the Hound går inn i den senere i samme sesong også. Kanjonen er lett tilgjengelig, da det er parkeringsplasser i nærheten av fossefallet Oxararfoss.

skogafoss-waterfall-buehler-buechi.jpgSist er det ikke mindre verdt å minnes på Skogafoss fossefall, som også er en del av den Gylne Sirkelen. Et sted som du absolutt trenger å besøke npr du er på Island. Den Vakre og imponerende fossen fungerte som den perfekte bakgrunnsinnstillingen for Daenerys Targaryens drager. Det vises i sesong 8, episode 1 når Daenerys og Jon Snow rir dragene over snørike og vinterlige landsskap og gjennom canyon, lander så ved siden av et fantastisk frossent og isete fossefall. Det skal nevnes at i serien ser ikke Skogafoss ut som i virkeligheten, selv om den virkelig fryser om vinteren. Den har blitt modifisert digitalt i Game of Thrones for denne spesifikke episoden, også omgivelsene slik at den ser enda mer imponerende ut. Men uansett om sommeren eller vinteren da er Skogafoss et av de vakreste fossene på Island.

Så jeg håper du er enig med oss I at Island ble valgt klokt av direktørene og tjente formålet mer enn godt. Vi tenker at det ikke kunne ha vært et bedre sted for Song of Ice and Fire som landet med is og ild, og det kommer ikke som en overraskelse at Island har blitt valgt som filmsted for mange kjente filmer (som f. eks. James Bond – Die Another Day) eller til og med musikkvideoer (f. eks. Justin Bieber’s – I’ll show you). Så ha det gøy å utforske Island og skjønnheten Island har å tilby, men ikke glem å respektere naturen og behandle øya med kjærlighet.

Interesert i en bilferie gjennom Island? Lær mer.